Het belang van real-time rapportage in magazijnbeheerbeslissingen

Real-time rapportage speelt een grote rol in het maken van correcte magazijnbeheerbeslissingen. Door continu toegang te hebben tot actuele informatie in het magazijn verbetert dit de operationele efficiëntie en voorraadbeheersing, vermindert het kosten en verhoogt dit de klanttevredenheid. Het biedt tevens de benodigde tools om snel te reageren op veranderingen in de organisatie en om tot betere onderbouwde besluiten te komen.

Het gebruik van een WMS-systeem

Real-time rapportages en Warehouse Management Systemen zijn nauw met elkaar verbonden. WMS omvat alle processen die gericht zijn op het beheer van magazijnen. Afgelopen jaren zijn de grootte van magazijnen flink toegenomen, door bijvoorbeeld het plaatsen van (vele) online bestellingen. In dit proces zijn er hoge eisen gesteld aan levertijden, waardoor goed magazijnbeheer zeer belangrijk is geworden.

Een WMS-systeem in het magazijn zorgt voor meer inzicht in orderstromingen, verzendingen en voorraad statussen, op basis van real-time data. De magazijnbeheerders krijgen hierdoor nauwkeurige en actuele en informatie met betrekking tot lopende processen, waardoor zij in staat zijn om keuzes te maken op basis van data uit het WMS. 

Data gedreven beslissingen

Er hebben afgelopen jaren veel ontwikkelingen plaatsgevonden als het gaat om magazijnbeheer. Vroeger werden besluiten gebaseerd op pure ervaring, emotie of intuïtie, terwijl nu besluiten steeds meer gebaseerd worden op data. Financiële managers in magazijnen zijn het er over eens dat betrouwbare data leidend moet zijn bij het nemen van zakelijke beslissingen. Feitelijke gegevens, live data, analyses en grafieken geven organisaties correct inzicht, waardoor zij de juiste beslissingen kunnen maken wat het bedrijfsresultaat positief kan beïnvloeden. 

Onmiddellijke inzichten in voorraden 

Real-time rapportages geven direct actuele informatie over orders, status van voorraden en activiteiten in het magazijn zelf. Hierdoor kan er snel gereageerd worden op eventuele veranderingen, problemen opgelost worden en besluitvormingen te maken op basis van de meest recente rapporten. 

Ook kan hierdoor voorraadbeheer nauwkeurig gevolgd worden, wat overtollige voorraden verminderd en tekorten voorkomt. Door het real-time inzicht in de voorraad, kan ook de voortgang in de gaten gehouden worden, waardoor dit proces versnelt kan worden en de leveringstijden kunnen worden verkort. Dit vertaalt zich in meer tevreden klanten, omdat zij niet hoeven te wachten op de geplaatste bestelling. Mocht er eventueel wel een vraag zijn over de status van de bestelling, kan de klantenservice de klanten snel van een antwoord voorzien, door de real-time informatie te gebruiken. Ook dit draagt bij aan een hogere klanttevredenheid.

Direct en continu toegang tot informatie

Concluderend betekent dit dat real-time rapporten steeds belangrijker zijn in het proces van het maken van magazijnbeheerbeslissingen. Met een juist WMS systeem, zoals het systeem van Montawms.com hebben magazijnbeheerders (en andere belanghebbenden) direct en continu toegang tot actuele informatie over order statussen, voorraden, leveringen en prestaties, waardoor er snel gereageerd kan worden op veranderingen. Tevens stelt hen dit in staat om de efficiëntie te verbeteringen en data gedreven onderbouwde beslissingen te nemen. Deze aspecten zijn essentieel voor een correct magazijnbeheer.