Nieuwsbrief sturen – lees deze regels en tips

Het versturen van nieuwsbrieven is een effectieve manier om in contact te blijven met uw klanten en lezers, maar er zijn enkele regels waar u zich aan moet houden om ervoor te zorgen dat uw nieuwsbrieven worden gelezen en niet als spam worden beschouwd.

Toestemming verkrijgen

Voordat u begint met het versturen van nieuwsbrieven, is het belangrijk om toestemming te verkrijgen van uw ontvangers. Dit kan worden gedaan door hen te vragen om hun e-mailadres op te geven bij het aanmelden voor uw nieuwsbrief, of door hen de mogelijkheid te geven om zich uit te schrijven voor uw nieuwsbrief op uw website of in elke e-mail die u verzendt.

Double opt-in

Een populaire manier om toestemming te verkrijgen is door gebruik te maken van de zogeheten ‘double opt-in’ methode. Hierbij vraagt u de gebruiker om zich aan te melden voor de nieuwsbrief via een webformulier of een andere manier. Vervolgens stuurt u een bevestigingsmail naar het opgegeven email adres, waarin de gegevens gevraagd wordt om de aanmelding te bevestigen. Dit zorgt ervoor dat alleen personen die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in uw nieuwsbrief zich aanmelden en voorkomt dat u ongewenste e-mails verzendt.

Uitschrijfmogelijkheid

Het is ook belangrijk om een duidelijke uitschrijfmogelijkheid te bieden in elke nieuwsbrief die u verzendt. Dit kan in de vorm van een link onderaan de e-mail of door een afmeldformulier op uw website te plaatsen. Op deze manier kunnen ontvangers zich op elk moment uitschrijven als ze geen interesse meer hebben in uw nieuwsbrief.

Inhoud van de nieuwsbrief

De inhoud van uw nieuwsbrief is net zo belangrijk als de manier waarop u toestemming verkrijgt. Het is belangrijk om relevante en waardevolle informatie te verstrekken aan uw ontvangers, in plaats van alleen maar te proberen hen iets te verkopen.

Relevante informatie

Probeer te achterhalen wat uw doelgroep interessant vindt en zorg dat

de inhoud van uw nieuwsbrief hierop aansluit. Dit kan bijvoorbeeld door nieuws te delen over uw bedrijf of industrie, of door tips en trucs te delen die uw ontvangers kunnen gebruiken.

Afwisseling

Probeer afwisseling aan te brengen in de inhoud van uw nieuwsbrieven. Dit kan door bijvoorbeeld afwisselend een aanbieding te doen, een nieuw product of dienst te introduceren of een interessant artikel te delen. Op deze manier blijft de nieuwsbrief interessant voor de ontvanger.

Call-to-action

Plaats een duidelijke call-to-action in uw nieuwsbrief, zoals een link naar uw website of een knop om een product te kopen. Dit geeft de ontvanger de mogelijkheid om direct actie te ondernemen en kan leiden tot meer verkoop of websitebezoeken.

Technische aspecten

Er zijn enkele technische aspecten waar u rekening mee moet houden bij het versturen van nieuwsbrieven, zoals de afmeting van de e-mail, de opmaak en de testen van de e-mail.

Afmeting e-mail

Houd rekening met de maximale afmeting van e-mails, aangezien sommige e-mailproviders beperkingen hebben voor de grootte van bijlagen of e-mails in het algemeen.

Opmaak

Zorg voor een overzichtelijke opmaak van uw nieuwsbrief, gebruik duidelijke koppen en zorg dat de belangrijkste informatie snel is te vinden. Gebruik ook afbeeldingen, maar houd hier rekening met het feit dat sommige e-mailproviders deze automatisch blokkeren.

Testen

Test uw nieuwsbrief altijd voordat u deze verzendt, zowel op verschillende e-mailproviders als op verschillende apparaten (desktop, laptop, tablet, smartphone). Op deze manier kunt u eventuele problemen oplossen voordat de nieuwsbrief daadwerkelijk verstuurd wordt.

In het kort, het versturen van nieuwsbrieven kan een effectieve manier zijn om in contact te blijven met uw klanten, maar het is belangrijk om de regels te volgen om ervoor te zorgen dat uw nieuwsbrieven worden gelezen en niet als spam worden beschouwd. Dit kan door toestemming te verkririjgen, relevante en waardevolle inhoud te verstrekken, een duidelijke call-to-action te plaatsen en rekening te houden met technische aspecten zoals afmeting, opmaak en testen. Door deze regels in acht te nemen, kan uw nieuwsbrief een waardevolle tool zijn voor het opbouwen en behouden van een trouwe klantenkring.